Viitorul adulților de mâine depinde de educația lor azi.

Orice copil din România merită acces la educație de calitate.

Rata de abandon școlar din România rămâne una dintre cele mai mari din Uniunea Europeană, situându-se la 16% în 2022, conform datelor publicate de Eurostat. Este îngrijorător că ratele de abandon școlar prematur au rămas relativ constante în ultimii 10 ani în toate regiunile României, iar media pe ţară este la un nivel aproape dublu faţă de obiectivul asumat la nivelul UE, de sub 9% până în 2030. În timp ce 18 ţări membre au reușit deja să atingă acest obiectiv, România progresează foarte lent, atingând în 10 ani o reducere de cca 1%, de la 17% la 16%.

În contextul actual de deficit major de forţă de muncă și competenţe din România, abandonul școlar are consecinţe grave nu doar pentru elevii care renunţă la educaţie, ci și pentru întreaga societate românească. Impactul economic negativ este semnificativ și se manifestă prin pierderea accelerată de capital uman și amplificarea deficitului de personal, creșterea șomajului și a gradului de sărăcie și, prin urmare, creșterea problemelor sociale, scăderea calităţii vieţii și a nivelului de trai în România.

Forţa de muncă de mâine are nevoie de educaţie de calitate azi și de șanse egale de reușită, indiferent de mediul social din care provine. Smartree, partener strategic de HR al companiilor din România, se alătură în acest an demersului Teach for Romania pentru a susţine dreptul egal la educaţie al oricărui copil din România.

Fiecare dintre acești 15 sub 15 mici campioni, exponenţi ai comunităţilor lor, merită acces la soluţii educaţionale moderne, învăţământ de calitate și profesori motivaţi, ca să reușească ce e mai greu: să nu părăsească sistemul de învăţământ înainte de a absolvi.

“Este important să conștientizăm că numai prin implicare astăzi putem avea o forță de muncă și o societate mai sănătoasă, mai prosperă, mâine. Copiii de azi au nevoie de susținere și încurajare pe traseul lor către oportunități care să le asigure o viață normală. Educația este șansa copiilor la o viață bună, iar noi avem datoria de a le-o oferi.”

Alexandra Peligrad, CEO Smartree

Susține inițiativele Teach for Romania

Teach for Romania lucrează alături de copiii din medii vulnerabile pentru a reduce abandonul școlar timpuriu.

De 10 ani, dezvoltăm programe de literaţie și recuperare a diferenţelor de învăţare. Împreună cu profesori motivaţi, creăm un mediu prietenos și sigur la școală, pentru a-i motiva pe copii să vină cu drag, și ajutăm la medierea relaţiei cu părinţii.

Avem nevoie de sprijinul tău să oferim și în continuare șanse egale tuturor copiilor din România. Orice copil merită acces la educaţie de calitate, indiferent de mediul unde s-a născut.

Dacă ești reprezentantul unei societăţi comerciale, dăruiește gratuit 20% din impozitul pe profit Asociaţiei Teach for Romania. Direcţionarea unei cote parte din impozitul pe profit prin sponsorizare nu afectează în niciun fel profitul net al companiei tale.

“Realitatea vieții de zi cu zi într-o comunitate vulnerabilă este profund diferită de ceea ce noi, cei cu un trai cât de cât confortabil, ne putem imagina. Dar abandonul școlar și munca în copilărie sunt o realitate în familiile unde nu există alte opțiuni pentru supraviețuire. Profesorii Teach for România văd această realitate în fiecare zi, își vizitează elevii acasă pentru a înțelege cauzele absenteismului lor, îi susțin după program pentru a recupera decalajele și antrenează comunitatea locală pentru a oferi ajutor suplimentar celor care au nevoie. Aceștia, din nefericire, sunt mulți, iar provocările lor sunt pe cât de diverse, pe atât de dificile, așa cum ați citit și printre rândurile acestor 15 povești.”

Iuliana Pielmuș, CEO Teach for Romania

Colaboratori

ANA MARIA CIOBANU

editor coordonator

Ana Maria Ciobanu este reporter și de mai bine de zece ani scrie și produce reportaje audio despre inegalitate socială, rasism și nedreptate. Este autoarea a mai multe podcasturi narative: Satul Mădălinei, Obiceiul pământului, Pe urmele abandonului. Colaborează cu Scena 9 și cu Muzeul Abandonului. A documentat ghidul Conectat la Educaţie pentru fundaţia Roma Education Fund Romania, intervievând copii, profesori, consilieri școlari și părinţi plecaţi în străinătate.

BOGDAN DINCĂ

fotograf

Bogdan Dincă este fotograf cu experienţă de peste 15 ani în fotografie documentară și comercială. Este co-fondator al grupului Documentaria și a colaborat cu AFP, DoR, Scena9, Libertatea și cu organizaţii precum Comisia Europeană, Banca Mondială, CORE și International Justice Mission. Se simte cel mai bine pe teren, când documentează subiecte sociale.

ANDREEA PIETROȘEL

editor

Andreea Pietroșel este jurnalist la Radio France Internationale România de 18 ani, timp în care s-a specializat pe teme sociale. Prezintă jurnalele matinale și are o emisiune săptămânală despre beneficiile, pasiunile și responsabilităţile tinerilor din Uniunea Europeană. Publică interviuri la Republica pe teme sociale și a colaborat de-a lungul timpului cu Digi24 și IQads.

FELICIA SIMION

fotograf

Felicia Simion este artistă vizuală și fotografă. Lucrările Feliciei au fost preluate de către publicaţii internaţionale precum The New York Times, The Guardian, Der Spiegel, Vogue Portugalia, Le Temps, The Pulitzer Center Blog, LensCulture.

Susține inițiativa